Bezmäsité

Žemlovka sjablkami atvarohom

Náročnosť nízka
6 Porcie 75 Minút
Postup prípravy

Suroviny

  • 300 g celozrnného pečiva (špaldové bagety, toasty..)
  • 300 g jabĺk
  • 350 g tvarohu
  • 300 ml mlieka
  • 40 g sušených hrozienok
  • 2 vajíčka
  • 50 g medu
  • 40 g trstinového práškového cukru
  • 1 a ½ ČL škorice
  • Štipka soli

Postup prípravy

Celozrnné pečivo nakrájame na menšie kúsky a žĺtky oddelíme od bielkov. Mlieko zmiešame s 2

g práškového cukru, ½ ČL škorice a 2 žĺtkami. Kúsky pečiva (použijeme polovicu z celkového množstva) namáčame do mlieka a ukladáme ich natesno vedľa seba do vymastenej formy (rozmer 20x20cm). Následne do tvarohu prisypeme hrozienka, osladíme medom a dôkladne premiešame. Tvarohovú zmes natrieme na pečivo v pekáčiku. Jablká ošúpeme, nakrájame na tenké plátky (alebo nastrúhame nahrubo) a zmiešame ich so škoricou. Jablká navrstvíme na tvaroh. Na záver na jablkovú vrstvu naukladáme natesno zvyšné pečivo namočené v mlieku. Žemlovku pečieme 25 minút pri teplote 170°C. Bielky vyšľaháme so zvyšnými 20 g práškového cukru a štipkou soli na tuhý sneh. Sneh natrieme na upečenú žemlovku a ešte zapečieme na 5-10 minút, kým sneh nezozlátne. Pred podávaním žemlovku necháme vychladnúť aby sa nerozpadala.

Nutričné informácie

Na 1 porciu, celú žemlovku rozkrájame na 6 častí

Kalórie: 329

Bielkoviny: 14 g

Sacharidy: 56 g

Tuky: 5 g

Aktuálny leták Budúci leták