Recepty
BezmäsitéSuroviny
- Zemiaky 500 g
- Polohrubá múka 200 g
- Vajíčka 1 ks
- Soľ podľa chuti
- Slanina 150 g
- Kyslá kapusta 300 g
- Cibuľa 1 ks
- Repkový olej/masť 3 PL
- Pažítka
Postup prípravy
Slaninu nakrájame na menšie kocky a na 1 PL oleja/masti ju osmažíme do chrumkava a zatiaľ odložíme bokom. Do výpeku pridáme aj zvyšný olej/masť a dosklovita na ňom osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj kyslú kapustu nakrájanú na menšie kúsky a na cibuľke ju podusíme cca 20 minút do zmäknutia – priebežne ju podlievame vodou/šťavou z kapusty.
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno. Pridáme k nim vajce, soľ, múku a všetko spolu poriadne premiešame – cesto by malo byť polotuhé, podľa potreby môžeme pridať trochu viac múky. Pomocou haluškovača tvoríme halušky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode až kým nevyplávajú na hladinu. Halušky premiešame s dusenou kapustou, opečenou slaninkou a môžeme podávať. Strapačky môžeme dozdobiť čerstvou pažítkou.
Nutričné informácie
na 1 porciu
Kalórie: 506
Bielkoviny: 16 g
Sacharidy: 64 g
Tuky: 22 g