Dezerty

Nadýchané banánové lievance

Náročnosť stredná
10 Porcie 30 Minút
Postup prípravy

Suroviny

  • 3 veľké vajcia
  • 4 veľké banány
  • 115 g hladkej múky
  • 140 ml mlieka
  • 20 g masla
  • 3 PL trstinového cukru
  • 1 ČL prášku na pečenie
  • vanilková zmrzlina
  • soľ

Postup prípravy

  1. Do dvoch misiek si zvlášť oddelíme žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame s mliekom a pridáme múku, ktorú si ešte predtým zmiešame s práškom na pečenie. Vaječné bielka osolíme štipkou soli a vyšľaháme z nich kompaktný sneh. Vyšľahané bielka pridáme do žĺtkového cesta a všetko opatrne, ale dôkladne premiešame.
  2. Na miernom ohni si rozpálime panvicu s nepriľnavým dnom (použiť môžete aj bežnú panvicu potretú olejom). Naberieme si menšiu naberačku cesta a opatrne prilievame, aby nám vznikol lievanec s priemerom asi 10 – 13 cm. Lievance pečieme z každej strany do zlato-hneda.
  3. V druhej panvici si medzitým pri nízkej teplote rozpustíme maslo s trstinovým cukrom. Za neustáleho miešania varíme približne 3 min. Výsledkom by mala byť krásna karamelová omáčka.
  4. Banány si ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame pozdĺžne na 3 hrubšie plátky. Na miernom ohni si opäť vyhrejeme panvicu s nelepivým dnom a banánové plátky opatrne opečieme z každej strany do zlato-hneda.
  5. Lievance servírujeme s banánmi, kopčekom vanilkovej zmrzliny a mierne preliate karamelovou omáčkou.
Aktuálny leták Budúci leták