Dezerty

Vanilkové profiterolky

Náročnosť stredná
18 Porcie 60 Minút
Postup prípravy

Suroviny

  • 150 g hladká múka
  • 120 g maslo
  • 250 ml voda
  • 2 PL cukor
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 kl kypriaci prášok
  • Krém: 180 ml smotana na šlahanie
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL práškový cukor
  • 1 kl vanilka bourbon
  • biela / ruby čokoláda

Postup prípravy

Pripravte si hrniec do ktorého nalejte vodu, pridajte cukor, maslo a soľ. Nechajte prevrieť až kým sa rozpustí maslo, zatiaľ si pripravte preosiatu múku s kypriacim práškom. Prevretú vodu s maslom stiahnite na minimum a pridajte múku. Hmota vám začne pomaly hustnúť a je veľmi dôležité ju neustále miešať. Trvá približne 4 minúty kým sa vám začne cesto odlepovať zo spodu hrnca a vytvorí sa celistvé cesto, ktoré zanecháva biely povlak na povrchu hrnca a vtedy je cesto odpálené. Cesto preložte do kuchynského robota a miešajte ho pár minút kým vychladne, zatiaľ si rozpáľte rúru na 2

0 stupňov a pripravte plech s papierom na pečenie. Do cesta budete postupne pridávať vajcia a šlaháte až kým sa vytvorí celistvé redšie cesto. To naplňte do cukrárskeho vrecka a na plech nastriekajte guľky 3 cm široké, alebo spravte venčeky. Tvar je na vás. Jemne pokropte vodou a dajte piecť na 10 minút, potom stiahnite teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 10 minút. Upečené profiterolky nechajte vychladnúť a pripravte si krém vyšlahaním smotany, mascarpone, vanilky a cukru. Támto krémom naplníte profiterolky, ktoré si v polke narežete a vrch namočíte do rozpustenej čokolády. Dozdobiť môžte pistáciami alebo lyofilizovanými malinami.

Nutričné informácie

Na 1 kus, z celkového množstva vyjde 18.

kalórie: 3680 kcal (204 kcal)
bielkoviny: 57 g (3 g)
sacharidy: 190 g (10,5 g)
tuky: 300 g (16,5 g)

Aktuálny leták Budúci leták