Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Zobraziť viac informácií. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači.

Tvarohová vianočka bez kysnutia

Dezerty
Všetky recepty

Suroviny:

Najskôr si maslo vyberieme z chladničky a hrozienka namočíme do rumu a necháme ich odležať. Vo väčšej mise zmiešame múku s cukrom, kypriacim práškom a sódou bikarbónou. Celé vajíčko a bielok vyšľaháme do peny a prilejeme to k múčnej zmesi. Ďalej pridáme aj tvaroh, zmäknuté maslo izbovej teploty a mlieko. Vareškou cesto premiešame, prisypeme vlašské orechy, hrozienka v rume a cesto vyhnetieme rukami na hladké a nelepivé. Vianočku môžeme upliesť viacerými spôsobmi, ja som zvolila vianočku z piatich prameňov. Cesto si rozdelíme na 5 rovnakých častí a pomúčenými rukami z nich vytvoríme 5 prameňov (trošku kratších ako je dĺžka plechu). Z troch prameňov upletieme klasický vrkoč. Zvyšné dva len prepletieme dokopy. Na plech vystlaný papierom na pečenie položíme vrkoč a naň položíme dva prepletené pramene. Pre vizualizáciu odporúčam pozrieť nejaké video na pletenie vianočky. Vianočku potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme ju lupienkami mandlí a pečieme ju približne 45 minút pri teplote 170°C až do zozlátnutia. To, že je vianočka hotová zistíme tak, že keď do nej pichneme drevenou špajdľou, vyjde z cesta suchá. Vianočku podávame napríklad potretú maslom a obľúbeným džemom alebo medom.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 kúsok vianočky, celú ju rozkrájame na 20 kúskov
Kalórie: 165 
Bielkoviny: 5 g
Sacharidy: 23 g
Tuky: 6 g

Zdielať